בחטיבת הביניים נלמדים לימודי האזרחות בכיתה ז' בלבד. בתוכנית לימודי האזרחות לומדים את בסיסי העקרונות המשטר הדמוקרטי ומהותו תוך שימת דגש על עקרונות חשובים כמו שלטון החוק, זכויות אדם ואזרח, הכרעת הרוב, זכויות המיעוטים וכו'. לאחר מכן מושם הדגש על מוסדות השלטון במדינה, משפט, כנסת ממשלה ורשויות המשפטיות, תוך הדגשת תפקידיה וסמכויותיה של כל אחת מן הרשויות.
בהוראת האזרחות בכיתה ז' המטרה היא להפגיש את התלמיד לראשונה עם המבנה החוקי של מדינת ישראל, שכן בכיתה י"א לומדים אזרחות בצורה מקיפה ויסודית הרבה יותר , תוך עמידה בבחינות הבגרות.
במשך השנים שבין כיתה ז' ועד כיתה ט' לומד כל תלמיד בבית הספר את האירועים ההיסטוריים החשובים מתקופת האימפריה הרומית ועד אחרי מלחמת העולם השניה, השואה והקמת מדינת ישראל.
במהלך שלושת שנות הלימוד לומדים בפעם הראשונה על כל האירועים ההיסטוריים החשובים הנוגעים להיסטוריה היהודית ולהיסטוריה הכללית כאחד. בצורת לימוד זו, עובר כל תלמיד במהלך שנות לימודיו בחטיבת הביניים על כל האירועים בעלי המשמעות בתולדות עמנו והעולם, לפחות פעם אחת, ומקבל מושג כללי בתולדות האנושות ועמינו. לאחר מכן, נעשית חזרה נוספת על האירועים החשובים ביותר במהלך שנות הלימוד בחטיבה העליונה, שבסופם נבחן התלמיד בבחינות הבגרות.
הצוות להיסטוריה במשרד החינוך שוקד כל הזמן על פיתוח תוכניות לימוד חדשות ועדכניות וכן על פיתוח ספרי לימוד מעניינים ואטרקטיביים מתוך מטרה לאפשר לתלמידים להתיידד עם החומר הנלמד ולא להעמיס פרטים ומאורעות שבלאו הכי קשים לזכירה.